Surkål

Surkål (inte “sur kål”, även fast den är det) är ett fantastiskt livsmedel. Med hjälp av mjölksyrebaktierier har vi människor lärt oss att konservera kål och samtidigt göra den nyttigare. Fermenteringen som sker vid tillverkningen av surkål gör den nämligen mer lättsmält samtidigt som den ökar näringsinnehållet (framförallt b-vitaminer). Bakterierna som gör kålen sur är också av den nyttiga sorten, speciellt om kålen har gjorts på traditionellt sätt utan tillsats av någon enskild bakteriestam. Du får då i dig en något slumpmässig blandning av olika bakteriestammar. Själv försöker jag äta surkål varje dag och upplever att det gör att min IBS-mage fungerar bättre, men det kan ju vara placebo i och för sig.

Surkålen jag köper är en svensk naturligt syrad variant som kommer från ett företag som heter “Plivit Trade” och kostar runt tjugo kronor på Coop Forum. Rätt billigt, med tanke på att burken räcker i nästan två veckor. Ät surkål, or else…

 1. IBS
  Är en låggradig infektion troligen, sök på IBS inflammation infektion tarmflora,
  Det finns ingen anledning att tro att det beror på placebo.

  den vetenskapsfientliga läkarkåren använder felaktigt placebo som förklaring för att dölja sådant dom inte begriper, att surkål hjälper måste döljas, dom vill ha piller som dämpar symtomen, det ger status, pengar.
  Alternativmedecinen är full av nonsens,
  Men dom har många produkter som påverkar tarmfloran , en del produkter kan nog vara bra för en del.

 2. Har du några exempel på produkter du tror är bra? Jag vet att det har diskuterats en del kring oligofruktos som mat för goda bakterier. Jag är beredd att testa det mesta så länge det inte är allt för dyrt.

 3. surkål kan köpas med levande kultur i pastöriserad är inte så effektivt, glömde säga det.

  jag söker själv efter produkter som är bra för tarmfloran, då det är så viktigt för hälsan.
  man måste inte köpa produkter, det kan räcka med att äta mat som gynnar en bra tarmflora, lök, vitlök, med mera och undvika socker som bara är dåligt.
  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100624121948.htm
  jag ska ge dig mer tips senare,
  i denna radiointervjun går dom delvis in på sådan mat som gynnar tarmfloran, hela intervjun är värd att lyssna på.
  http://www.thelivinlowcarbshow.com/shownotes/2054/bloggeranza-week-dr-stephan-guyenet-of-whole-health-source-episode/

  om en bakterie som är skadlig har fått fäste så är det inte säkert att du kan få bort den med en bra kost som skulle förebyggt att få bakterien, du kämpar mot ett levande väsen som vill överleva, se magsårsbakterien den är inte lätt att bli av med.

  sök på pubmed men bara dom senaste årens forskning om IBS, en inflammation startas av något, vad är mer sannolikt än tarmfloran för att starta en inflammatorisk reaktion?

  ceralier och gluten kan vara något som stör tarm luddet och slemhinnan, det gör oss antagligen mer mottalgiga för patogener.

  om du vill jobba med kost och hälsa så är du tvungen att läsa på om tarmfloran då den är en viktig faktor till flera sjukdomar, det missar många som jobbar inom hälsobranschen.

 4. jag länkade till fel intervju med Stephan Guyenet denna intervjun är lite bättre och tar upp tarmfloran mer han beskriver här bra saker för att få bra bakterier i den nedre delen av tarmsystemet, han säger något som få tar upp probiotika passerar inte direkt förbi första delen av matsmältningssystemet saltsyran dödar det mesta av oralt intag av probiotika
  http://thehealthyskeptic.org/podcast-episode-i-interview-with-stephan-guyenet-on-obesity-and-weight-loss

  sen en fråga hur mycket fick du lära dig i nutritionsutbildningen om tarmfloran?

 5. Jo, jag har lyssnat på den. Han pratar mest om olika typer av fiber som finns i grönsaker och rotfrukter. Men, som du säger, det är nog svårt att bli av med en dålig bakterie på det sättet.

  Är surkålen pastöriserad? Det står inte att den är det på burken iaf, låter konstigt att man skulle pastörisera den. Borde ju totalt förstöra kålen om man kokar den.

  Vi hade två föreläsningar om tarmfloran tror jag, det verkar vara ett område som är ENORMT eftersatt i forskningen. Betivlar att läkare, sjuksyrror eller andra läser så mycket om tarmfloran de heller. Jag har pluggat mikrobiologi, men där tar man inte upp tarmfloran specifikt, utan mer om bakterier och annat i allmänhet då det var en allmän grundkurs.

  Men du menar i princip att man måste gå på en rejäl antibiotikakur som man gör vid magsår? För att sedan ersätta med bra bakterier? Fast då måste man kanske veta vilken bakterie det rör sig om, som vid heliobacter pylori.

 6. så här kommer många att botas i framtiden
  http://www.nytimes.com/2010/07/13/science/13micro.html?_r=3&ref=todayspaper

  penicillin kan skapa en obalans i tarmfloran om det vill sig illa.
  det finns många anekdoter som säger sig ha blivit kroniskt sjuka sen dom använde penicillin.

  har man blivit dålig i magen av penicillin säger bara doktorn ät fil, men det räcker inte alltid, dom är oerhört okunniga på tarmfloran.

  kost som är bra för hälsan är sådant som gynnar en god tarmflora.

  en liten obalans kan nog återställas med lite probiotika och fil.

  men en riktig stark patogen måste nog attackeras på fler sätt samtidigt,
  vaxelvis användning av bakteriedödande ämnen vitlök äppelcidervinäger, penecillin, matsmätningsstimulerare, kaprylsyra,med mera. och flera sortes probiotika prebiotika, mat som ger förutsättning för en god tarmflora.

  en viss bakterie kan missgynnas av att man tar bort det som bakterien främst använder i sin metabolism ex socker, ändra ph, syrehalten, bakterier är ofta specialiserade på något, där måste man motverka deras livsmiljö.

  som jag anade tarmfloran tas inte direkt upp, tarmbakterier som inte direkt orsakar akut sjukdom bryr sig inte läkarkåren sig mycket åt även om den orsakar en liten allmän inflammationsökning som IBS.
  vill man bli botad gå inte till doktorn, leta efter det som kan orsaka symtomen, elimineras det då blir vi automatiskt friska.

 7. Rättning: Det finns tydligen en massa pastöriserad surkål. Då förlorar man mycket av fördelarna med den, även om den fortfarande är nyttig. Kolla med företaget som tillverkar surkålen om det inte står på burken om den är pastöriserad eller inte.

 8. Hej RR!

  Prisvärd och icke pasöriserad surkål hittar du på Willys (även vissa “invadrarbutiker”). Det är ett vakumpackat kålhuvud och brukar finnas i grönsaksavdelningen. Oftast från Serbien eller Kroatien. Denna sort är äkta och rätt intensiv i smaken. Tistelvinds surkål är dyrare men kan kanske passa nybörjare bättre eftersom den är mild i smaken?

  Intressant och välskriven blogg!

  C

 9. Tack och bra tips, ska kolla när jag är på Willys nästa gång.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>